20.07.2011

Alte pisilinceli

La terasa, fata deseneaza cu creta cu mami sau facem baloane de sapun, mami mai bea si cite o bere impreuna cu tati in timpul asta.
La o masa alaturata, un "nene" asa, la maxim 30 de ani, singur, cu o cafea.
Pisilinca desigur ca ii spune un "Buuna ziiiuuuuuaaaaa" gales, ii zimbeste privnd pe sub gene si se intoarce cu un umar spre el.
Dupa care incepe sa vorbeasca tare, sa rida in hohote privind spre el.
Se tine cu minutele de scaun si sare ca mingea, aruncind in continuare ocheade galese.
"Nenea" pare amuzat de atentia care i se acorda.
Eu incep sa identific la fiica-mea ceva din ritualul de imperechere a stramosilor vietuitori prin copaci, sau cel putin asa mi se pare.
Si vine cireasa de pe tort...
- Maaamiiii.....e fvuumoooooossssss nenea ata....


Seara, toboganul de la Carrefour troneaza in mijlocul sufrageriei. Mami si tati ne uitam la tv si suntem parteneri (verbali) de joaca pentru copil.
Pisilincul il ia pe Mickey (un plus de vreo 30cm sa zic) si il urca pe tobogan, trancanind:
- Hai mai Mickey, mai, u'ca szus !! Incet, ai ghija ca sa nucazi in nas, ca piticii...! (20 pitici voinici/Se batura c-un arici.... de aici sint piticii cazatori in nas)...Haide....ne dam de minutza....(Mickey se da pe tobogan prima oara, de minuta) Baaaaavoooooo Mickey, vezi ca poti?! Hai sa ne mai dam o data....acuma te pind eu ! Haide Mickey, ca te pind !!! Baaaaavooooo.... (il ia si il stringe la piept, se pune nas in nas cu el si apoi il pupa)Ce-mi mai place de tine, mai Mickey, mai...!

19.07.2011

Jurnal de week-end: 15-17.07.2011

Asta a fost week-end asteptat si planificat si dedicat: intrunire moto la Gheorghieni (ma rog, Borzont).
Aventurile au inceput de vineri, cind eu am avut citeva sarcini de indeplinit: sa "produc" saci menajeri de 35 litri care sa se lege la gura, sa gasesc solutie de baloane in tub de-ala mare gen "sabie" si sa ajung la stomatolog sa vad ce si cum cu obturatia temporara de canal, sa nu ma trezesc cu falca umflata la motoare.
Si am inceput sa imi indeplinesc task-urile cu muuult succes.
Cu lenea mea proverbiala, am zis ca nu ma duc in supermarket ca acolo sigur nu gasesc solutie de baloane. Dar nu ma duc nici in siraj, ca e aglomerat, e cald afara, nu am unde parca masina si trebuie sa o las la mama naibii... asa ca ma opresc la niste tonete.
Gasesc solutia de baloane.
Gasesc niste jucarii cu cheita, inotatoare, care mi-au garantat putinele clipe de liniste de care am avut parte.
Saci menajeri, nu.
Plec la stomatolog (cabinetul e relativ aproape de unde locuiesc si relativ aproape de Selgros). De fapt, plec de la tonete catre Selgros, si pentru ca distanta era mica si circulam pe stradute printre blocuri, nu imi mai pun centura. Si eu sint de-aia care isi pune centura in clipa in care s-a urcat in masina, fara sa exagerez....
Si pe drum ma gindesc ca mai bine ma duc la stomatolog, ca acolo nu se poate duce nimeni in locul meu si nici nu stiu cit am de stat, iar daca se lungeste treaba prea mult, o cumpara Motanul panaramele de saci... asa ca schimb traseul si ies in bulevard.
Si ma suna si maica-mea.
Si desigur, in fata, Politia.
Arunc telefonul pe bancheta.
Prea tirziu.
Imi dau seama ca permisul meu inca e pe numele de fata, in timp ce buletinul a fost schimbat in 2006, cind m-am maritat...si trag regulamentar pe dreapta, la indicatia agentului de circulatie.
Care imi cere actele.
Ii dau permisul si buletinul, il vad ca mai asteapta ceva, am o revelatie si o mai si verbalizez:
- Aaaaaaa, tre' sa va dau si certificatul de inmatriculare, nu?
Nu mai astept raspunsul, il scot din torpedous si i-l inminez.
- Doamna R.....
Simt ca ma fac mica in scaun. Ma intreb: acu ce fac? Sun la Motan? Inainte sa stiu daca ma sanctioneaza sau nu? Refuz sa semnez procesul verbal?
- Sper ca era o convorbire importanta...!
- Imi pare rau, dar m-a sunat bona...si ei trebuie sa ii raspund la telefon.
- mmdaa...vad ca aveti si scaunul de masina...doamna R.... sa purtati centura pe viitor, da?
Multumesc cu maxima si sincera recunostinta.

Petrec la stomatolog o ora, din care aproximativ 1 minut mi se uita in gura. Ne "certam" a propos de diverse modele si marci de masini.

In cele din urma, plecam spre Gheorghieni.
Ajungem, campam, Pisilinca iar nedormita de prinz, pe la 10 a inchinat steagul din proprie initiativa, dupa ce m-a intrebat "Unde e patucu'?" si a replicat "Unde e birou'?" (asta ca raspuns la "Tati nu merge in cort acuma, el mai ramine pe afara sa stringa", caci nici acasa, tati nu merge in pat cu noi odata ci mai tirziu, ca el mai ramine in birouas).

Simbata pe la 10 deja nu se mai putea sta la cort. Copila se jucase cu jucariile de apa intr-un lighean si s-ar mai fi jucat, dar era super cald. Ne-am urcat in masina sa mergem in Gheorghieni sa vedem cum rezolvam problema gratarului uitat acasa; am gasit in schimb Mall-ul cu un magazin cu tot felul de tzoale chinezesti (dar multe dintre ele din bumbac, daca intelegeti ce vreau sa spun......) si deci ieftine (adica asa, la pret de second hand de cartier, ca sa nu existe confuzii) si cu un super loc de joaca pentru copii. 10 lei/cit vrea plodul, si in afara de fiica-mea mai erau inca 2 copii. Nu detaliez cit de greu am desprins-o de acolo, dupa vreo 2 ceasuri de alergat in toate directiile, toboganit, aruncat bile etc. Nu mai spun :D nici ca tas-su s-a vazut obligat la un moment dat sa se urce intr-o mega instalatie de-aia de joaca, pe 4 nivele, pentru ca de la nivelul 2 incolo nu se vedea ce face copila....ce facea?? Era ocupata sa ajunga la nivelul 4, desigur....

Am papat apoi o supa ("proaspata, de pui" = din concentrat de pui, cu fidea la plic...), copila a refuzat sa faca vreun pic de nani la prinz, ne-a prins ploaia la Lacu Rosu, am mincat acolo cite un gratar, ne-am dus sa vedem ce face cortul....

...care, daca dimineata inca mai era asezat "ferit, mai intr-o margine", acum era in mijloc, inconjurat si inghesuit de corturi si de motoare; incepusera deja "rateurile" si "ambalarile", cerul era plumburiu...si am zis ca o sa fie naspa daca la 2 noaptea cineva o sa dea rateuri chiar linga cortul nostru, sau daca mai da si vreo ploaie torentiala, asa ca ne-am gindit noi mult si am decis sa plecam la o pensiune in zona.

"In zona" s-a transformat in "Hai sa vedem cum e la Perla Vlahitei". Am plecat la 19 de la Borzont, am ajuns pe la 20.30 la Vlahita. Marele plus al acestei deplasari a fost ca am descoperit o zona absolut superba cu pensiuni = case de lemn, in padure sau in marginea padurii, la marginea unei sosele cu doar 2 benzi dar cu un asfalt si un marcaj impecabile.
Minusul a fost ca in Vlahita si in imprejurimi, totul era ocupat pntru ca pe linga faptul ca era week-end, mai avea loc si o intrunire a posesorilor de VW "Broscute".
Intre timp a venit furtuna, intre timp noi plecasem spre Miercurea Ciuc, ne-a prins o rupere de nori de nu se vedea drumul, cu tunete si fulgere, si noi eram pe sosea in virful muntelui...numai de adrenalina nu am dus lipsa.
Asa ca ne-am cazat intr-o pensiune infecta, la 2 km de Miercurea-Ciuc (dar cine sa vada lumini in oras pe furtuna aia...), am intins pe pat tot echipamentul de camping pt ca nu prea mi-a venit sa culc copilul in asternuturile alea, am dormit cu geamul deschis ca sa putem respira macar un pic...am platit aceasta distractie cu 100 de lei...

Si ne-am trezit duminica pe un soare radios.
Am pus motorina la Miercurea Ciuc.
Am plecat spre Gheorghieni pe acelasi drum (hint: cautati localitatea Liban).
Am mincat la prinz mult mai onorabil decit cu o zi inainte.
Ne-am oprit la Lacu Rosu oleaca.
Si am decis sa ne oprim undeva sa facem gratarul pe care il plimbam de 2 zile dupa noi si pentru care cumparasem enshpe pungi de gheata.....

La Bicaz am baut cafea la ibric, am vizitat circul, am cumparat pufuleti :D...
Si am plecat sa facem gratarul la Potoci, pe deal....
Unde, taman bine, dintr-un motiv greu de inteles, tocmai se sapa ca sa se traga teava de gaz (?!) asa ca nu aveam cum sa urcam pe deal cu masina. Iar fara masina era prea departe, iar bagajele noastre prea prost organizate.
Am facut cale intoarsa, ne-am oprit undeva pe marginea soselei, ne-am jucat cu apa, am mincat gratarul vietii si pe la 18 ne-am pornit spre Iasi.

Sa ne fie de bine !

11.07.2011

Jurnal de week-end: 8-10.07.2011

Pentru ca macar pe la jumatatea lui iulie am ajuns si noi, in sfirsit !!!! sa suferim de cald (eu inca nu sufar, abia astept sa sufar, sint satula de "racoare" si ploaie ca de nu-stiu-ce...) si pentru ca au fost zilele municipiului Gura Humorului, in weekend-ul ce "tomnai" s-a terminat am montat cortul nostru ala mare si frumos si aproape nou-nout undeva pe malul Moldovei, la intrarea in parcul Arinis.
"Aventura" a debutat din Iasi, cind ne-am trezit ca eu si copila cu greu mai incapem in masina. Asta pentru ca am luat 2 saci de haine pentru ea, unul pentru mine (bine, ala pentru mine a prins tare bine...)...din care am purtat cite 2 tricouri fiecare, 2 perechi de pantaloni ea si 3 eu. Tati si-a uitat tzoalele acasa.
Apoi am facut o pauza la Decathlon, cica sa imi iau eu pantaloni de trekking. Aici ne-am enervat toti 3; copila pentru ca nu am lasat-o sa sara pe trambulina, in plin soare, la ora 12, cit vroia ea; eu pentru ca am refuzat sa dau sume incepind de la 120 de lei pe o pereche de nadragi (bine, poate as fi dat, dar la 120 erau niste unii care nu mi-au placut, iar cei care imi placeau cu adevarat bateau bine spre 200) si apoi pentru ca eu, care port 35-36-37 la incaltari, nu am putut sa imi iau o pereche de incaltari de trekking de 60 de lei, marimea 38 !!! pentru ca imi ajungea degetul in virf, iar Motanul...s-a enervat de nervii nostri.
Ma rog, am plecat. Din Iasi in Letcani, unde ne-am oprit sa ii incalzim plodului borsh din borcan sa haleasca, se facuse tirziu deja.
Distractia maxima a Pisilincai a fost Kaka Maka. Pentru cine nu stie ce e aia Kakamaka, se gaseste cu o cautare simpla pe youtube. Bine, noi nu am avut la noi piesa sau youtube-ul, insa ea a gasit o cutiuta goala cu solutie de facut baloane, pe care si-o "varsa" in palma (isi turna kakamaka adica) dupa care dansa, cu minutele lipite, asa cum danseaza Shakira in Waka Waka. Chestie pe care am facut-o toti 3 la Spataresti, la restaurant, cit am baut cafea/suc. Amuzant era ca mai erau opriti acolo citiva neni (dupa care Pisilinca fireste ca a privit gaaaalesh, cum stie ea) care evident erau prea tineri ca sa stie cum e sa ai copii, care ne priveau cu mult...interes :))).
La Arinis, dupa ce ne-am ales locul de cort, a urmat alta repriza de nervi. Anul trecut, cind a fost ultima oara strins cortul asta (al carui proces de montare eu nu l-am vazut niciodata de altfel), cred ca a ramas un fermoar deschis, si a fost apoi inchis aiurea, caci cortul exterior nu vroia sa se descilceasca sub nici o forma. Da' deloc !!! L-am invirtit pe toate partile, intr-o caldura timpitoare, cu un copil care brusc isi descoperise fobia fata de toate insectele pamintului, oricit de microscopice ar fi fost ele, asa ca din minut in minut tragea cite un urlet si vroia in brate.
Cind in cele din urma eram amindoi cu nervii pe moatze, ne-a venit ideea de a desface toate fermoarele, asa ca dilema si problema s-a rezolvat.
Ma rog, am ridicat cortul exterior, l-am mutat mai in fata, mai in spate de 100 de ori ca sa stea bine pe folie, am prins si cortul interior, nici vorba sa mai stam la umflat saltele si alte alea, eram transpirati, obositi, flaminzi, curiosi sa vedem ce se petrece la Zilele Humorului, asa ca ne-am bagat picioarele si am lasat totul vraiste.
La Zilele Humorului se intimpla frumos:). Trecind peste faptul ca Gura Humorului are un strand absolut superb, cu piscina de 2 metri, piscina de 1 metru, bazin olimpic acoperit (iar in Iasi nu ai unde inota, pentru ca strandul a fost mutat intr-o zona infecta, plina de tintari de la Bahluiul care curge - sau mai degraba balteste ! - chiar alaturi, iar principalii clienti sunt puradeii pe care doar asa ce-i mai uda apa), parcul Arinis e frumos, umbros; nu stiu ce trupe au concertat, pentru ca noi am asistat numai la concursul Humorenii (n)-au talent?! care a fost delicios si i-a placut si Ilincai la nebunie.
Pisilincul a halit cit maninca intr-o saptamina si a cerut de mincare non-stop aproape, nu prea a dormit de prinz, s-a culcat seara la 23 si la 24 (la 24 a adormit in carut, in drumul de 200m pina la cort), a desenat cu creta, a dansat muzica populara, a cerut gratar cu cartofi prajiti la botul calului si ....a vomat pe mine intr-o invirtitoare, pe la ora 22.30, simbata seara. A vazut meciul lui Bute si a rezistat eroic in tot timpul asta, iar duminica i-a trecut si frica de insecte, si zburda desculta prin iarba de ziceai ca nici nu a purtat incaltari vreodata.
S-a distrat copios in Mocanitza de la Moldovitza, unde a facut cu mina si a spus PA!!! la absolut orice ii iesea in cale, om sau femeie :D, insufletit sau ba; a facut ochi dulci unui jockeu la Radauti (unde caii insa au plictisit-o, ca nu faceau niic :))))), ce mai, avem fetita mare. Si fricoasa, ca dupa experienta cu invirtitoarea, nu i-a mai trebuit telescaun, chestie care pe noi astia mari ne-a cam ofticat....
Am ajuns acasa vraiste de obositi si de murdari, iar aseara la ora 21.30 noi astia mari zaceam in pat, in timp ce ea facea tumbe si lalaia "leleleeee - shi - tataaaaaa - leeeee" (asta e compozitie proprie, nu stiu de unde a scos-o) pe toate tonalitatile posibile, spunea poezii si bucati de poezii (tre' sa descopar de unde si pina unde e faza cu "puma, puma, lasa gluma, c-o sa ai dureri de dinti !" si urla la noi ca ea vrea sa mergem la "spectacuuuuuuul !!!!" ca sa danseze.

Pentru weekend-ul viitor avem programat Gheorghieni, intrunire moto. Poate vin acasa cu un motociclist :))))) racolat de junioara.

04.07.2011

O leapsa draguta....

aici:

http://bookbytero.blogspot.com/2011/07/leapsacu-premii.html

02.07.2011

Empatie

Am deparazitat extern Motanu'; pentru cine nu stie, exista pipete cu "insecticid" care se aplica pe piele in zona cefei; au un miros nasol, iar pentru mitze probabil ca e si mai nasol.
In plus, Motanu' are dintotdeauna o sensibilitate la chimicalele astea; saliveaza si alearga prin casa disperat vreo juma' de ora dupa administrare, dupa care vreo juma de zi e atiiiit de bosumflat incit zici ca cine stie ce crima ai comis.

Ieri seara depasisem faza isterica :) si eram in faza bosumflata; Ilincul se duce la Motan, il ia de dupa git si ii spune:
- Motaaane,Motaaane...puiut, puiut... ata ete teaba...!

Pe cuvintul meu.
Nu stiu de pe ce Planeta vine copila asta....

01.07.2011

Intelepciuni:)

1. Carrefour, casuta de plastic pentru gradina.
- Ilinca, ce faci acolo?
- 'Tau hopa pe (s)caunel!
- Ilincule, hai sa mergem ca se face tirziu
- Nu; eu sunt multumita aici!

2. Masina ambalata puternic in parcare. Ilincu':
- Nenea streseaza masina aia.....

3. - Ilinca, nu e frumos sa bagi degetu-n nas...
- ....
- Ilinca, tu n-auzi? Vrei sa faci buba la nasuc?
- Nu....
- Ilinca, scoate degetul din nas ca e urit!
- Eu chied ca e fvumooos.....

4. - Apai Motanu' ata ma enerveeaaaza....