05.07.2010

"Donatori de organe" vs. "conservari".


Recunosc spasita ca ma scoate din minti expresia asta, donator de organe, raportata la cei care din diverse motive aleg sa se deplaseze pe doua roti motorizate cu multi cai putere.
Intii si-ntii, pentru ca donarea de organe este o chestie pe care eu o consider nobila, generoasa, superba; daca la noi nu se poate face nimic serios si organizat in sensul asta, nu inseamna ca in alte tari lucrurile nu functioneaza sau ca nu exista un proces corect de informare si educare a populatiei.

In al doilea rind, pentru ca se generalizeaza - mergind pina la discriminare - comportamentul si atitudinea motociclistilor. Pornind de la o America a anilor 60, cu motociclisti tatuati pina-n virful.... dintilor (:D la ce va gindeati?), imbracati in piele, cu plete, alcool si arme, gata sa porneasca oricind un scandal sau o bataie, "roackeri" suparati pe viata (si pe toata lumea), s-a perpetuat o falsa imagine a bikerilor golani, pierde-vara, "cremenali", adevarate pericole pentru "celula de baza a societatii" si pentru bunele moravuri. Ma rog, pericolele le intuiesc, ca stiu multe mindre (myself included) lesinate dupa un motor turat, o casca neagra (musai cu viziera coborita), un pantalon sau o geaca de piele. Ma rog, sa revenim.

In ziua de azi, biker-itul asta e o chestie destul de costisitoare ca sa nu si-o permita chiar oricine - in nici un caz pierde-vara traitori de azi pe miine - si care a "molipsit" o categorie foarte larga de indivizi de toate profesiile si din toate cercurile sociale. Ca exista si posesori de motoare care habar nu au rostul echipamentului de protectie, sau care dau gaz pina la 200 pe bulevard in centrul orasului doar de dragul coapselor vreunei pitzi, este adevarat. Dar oare nu exista si atitia conservari cu permis capatat pe de rost, care conduc betzi, care nu respecta nici o regula de circulatie, care...si care...?

De la mine - conservara cu vise de donatoare - lucrurile se vad simplu. Donatorul stie cit e de vulnerabil si trebuie sa aiba grija de sine: echipament complet, precautii suplimentare data fiind starea caii de rulare si lipsa de educatie rutiera a participantilor la trafic. Conservarul insa, care se simte in siguranta in cusca sa de fier - dulce iluzie! la modul absolut, transformata in realitate doar in prea frecventul care-pe-care intre motor si masina - ar face bine sa nu-si mai bulbuce ochii a oftica pentru ca nu are demaraj la fel de bun. Strecuratul intre masini si plecatul primul la semafor pot fi scump platite de motociclist, asa ca nu-l mai sicanati degeaba. Si da, motorul are dreptul sa mearga pe banda sa, nu-l mai inghesuiti in bordura sau in masina pe care o depaseste. Si da, motoarele merg tare, asa ca beliti ochii in retrovizoare la schimbarea benzii sau a sensului de mers, ca degeaba va plingeti ca "a aparut de nicaieri" dupa ce VOI l-ati transformat pe motociclist in donator.
Lupta - ca asa e la noi, o lupta - conducator auto-motociclist este una inegala, care pe primul il costa niste table, pe al doilea il costa viata. E clar cu cine tin eu, cred. Asadar...

Never ride faster then your guardian angel can fly ! si Asfalt uscat.

4 comentarii:

  1. "Are dreptul sa mearga pe banda sa" .... chiar daca banda aia a sa se numeste contrasens, nu? OK, daca asta va e filosofia de viata, treaba voastra, eu in calitate de "conservar" am obligatia de a respecta doar viteza legala pe contrasensul "donatorului". Nu vad de ce m-ar lua acum vreun "filosof" din asta cu teorii despre conduita preventiva, care dupa el ar presupune ca eu sa intru in sant sau in stalp pe motiv ca "donatorul" are drepturi, cum ar fi mersul pe contrasens cu 200 la ora. In rest, numai de bine, cantarul sa arate pe bucati cat si la intreg.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimate Anonim,
    Pledoaria mea pentru bun simt, atentie si simt civic (chiar si) in trafic nu are nimic de-a face cu "banda aia care se numeste contrasens" despre care amintiti dvs. Dar chiar si asa, vreau sa va spun ca de mult prea multe ori am fost nevoiti, eu sau sotul, sa frinam si sa aproape-intram-in-sant cu masina, cind de pe contrasens venea cite un bivol - da, in masina - angajat in depasiri periculoase sau fara sa se asigure. Dar probabil ca si dvs ati face la fel. Daca ce vine pe contrasens e mai mare si mai tare, il lasam sa treaca; daca e mai mic si mai "necajit" il spulberam de pe sosea, ca "si-a cerut-o", nu?
    Ce ma mira continuu este ura asta a conducatorilor auto fata de motociclisti. De unde si pina unde...?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu e ura fata de motociclisti. Am exact aceeasi scarba pentru toti bizonii din trafic, care cum se vad cu multi cai putere sau ceva mai de "marca" sub fund, indiferent ca stau sezand sau calare, au impresia ca ei sunt buricul pamantului, iar noi, ceilalti, suntem prostii. Si da, eu nu-i feresc pe cei de pe contrasens. Si o sa va spun ceva. Cand vad ca se ingroasa gluma si te indrepti spre ei fara a schita vreun gest sa-i eviti, trag urgent de volan. Cei mai multi merg in halul asta la intimidare. Si da, eu unul o recunosc, acum ceva vreme am intrat in plin intr-un giratoriu in toata partea laterala a unui Audi A8. Baiatu' era smecher, nu auzise de prioritate, dar aflase cum se foloseste degetul mijlociu. Si nu am avut absolut nici o remuscare ca i-am facut praf masina, ca el a ajuns la spital, si ulterior i s-a facut si dosar penal pentru ca la momentul ala avea permisul suspendat. Si inca ceva. Si eu sunt posesor de multi cai putere sub capota. Insa, nu mi-am pus nici colant pe masina cu numarul de CP sau KW, nici cu 280 la ora prin oras nu merg, nici calare pe pietoni nu ma sui. Cand faci rahaturi de genul, demonstrezi ca esti doar un neam prost, un bizon postdecembrist.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si inca ceva: poate unora li se pare un act de normalitate motociclistul care face slalom printre masinile de la semafor, iti ambaleaza motorul in ureche asa, de distractie, iti face scheme pe o roata pe langa tine, si zig-zag-uri N-S-E-V prin toate lateralele masinii. Scuzele mele, nu vreau sa generalizez, insa, motociclistii de pe soselele tarisoarei au un comportament de manelisti. Nu neaparat in sensul ca ar audia genul amintit, ci prin faptul ca se straduiesc sa iasa in evidenta prin ceea ce eu unul consider a fi prost. Dar, na, de gustibus ...

    RăspundețiȘtergere