15.03.2010

Marturisire

Citeam acum citeva zile cum o multime de internaute scuipau cu scirba in sin cind auzeau de manele. Discutia pornise de la afirmatia ca si "inalta societate" isi da cu firma-n cap pe la ore mici la nunti, botezuri si alte chefuri, si dantuieste cu spor si chef pe sus-numitul gen muzical. Lucru foarte adevarat de altfel, ca l-am observat si eu. Singura afirmatie falsa era aceea ca in Romania nu exista petrecere fara manele.

Ma rog, ceea ce m-a intrigat pina peste poate era vehementa cu care lumea se batea cu caramida in piept ca "iooo???niciodata!!!". Statistic vorbind, daca toate femeile alea spuneau adevarul inseamna ca interpretii de manele cinta din simpla si pura pasiune. Si placere.

Asa ca da, eu marturisesc: am ascultat manele. Nu acasa, in timp ce imi faceam temele, dar am ascultat la chefuri, am si dansat pe ele. In studentie, cind toate chefurile erau ..imbibate de manele. Si de alcool ieftin si prost. Si m-am si distrat, uneori mai bine, alteori mai putin.

Si da, am ascultat cu placere si muzica orientala. Si mi-a placut si imi place si acum, numai ca nu reusesc sa gasesc muzica orientala autentica, dau numai peste echivalentul arabesc al manelelor si al etno-ului de pe la noi.

Si da, am vazut si telenovele. M-am uitat cu toata familia la Sclava Isaura imediat dupa '89, si faceam paralele cu Coliba Unchiului Tom. Si am mai vazut Inger Salbatic (parca) si Betty cea Urita. Si parca mai era ceva, Si Bogatii Pling or something. Sii nici pentru asta nu-mi pare rau, si nu mi-e rusine, ca uite-asa am ajuns sa inteleg acceptabil spaniola si sa rup si citeva propozitii, cit sa ma descurc ca turist.

Da, am fost fascinata de dansul din buric, si m-as inscrie si azi la un curs. Printre altele, este si un foarte bun exercitiu.

Da, m-am uitat la seriale. La Spitalul de Urgente, la Dr House, la Ally McBeal, am sorbit X-Files si Twilight Zone, si mai sint. Si "la batrinete", cind ma gindeam ca nu mai pot fi corupta, am ajuns sa ma uit la Friends si Seinfeld.

Si am mai facut si alte chestii ne-'telectuale. Dar nu cred ca, per total, lucrurile astea ma fac in vreun fel mai "mica". Poate e o chestie de masura; probabil ca as fi alta daca as fi urmarit toate telenovelele pamintului sau daca mi-as adormi copilul pe Guta. Dar cum Pisilinca adoarme pe Ozzy sau pe Floyd, cred ca tot ceea ce am recunoscut ca am "comis la viata mea" sint particele din mine, care au adaugat inca o tenta, o umbra, un parfum celei care sint. Mi-e rusine de ele? Nu. Le-as repeta? Pe unele da, pe altele nu. Multe "facute" din astea ramin acolo unde le e locul, la "experiente de viata". Cine vrea, intelege ce spun.

Nu-mi ramine decit sa inchei in acelasi ton: "Sapte lanturi si-o catusa/Ma tineau legat de usa/Si de usa si de pat...". Asa, pentru cunoscatori :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu