29.09.2009

asl pls

Imi amintesc ca la inceputurile mele in alte internetului pierdeam destul timp pe mIRC, unde gasisem un channel de trivia. Dar cum nu poti sa petreci timp pe mIRC si sa nu si vorbesti cu oameni de pe-acolo, am ramas un pic uimita cind am vazut ca cele mai multe conversatii incepeau cu "hi. asl pls.".
Desul timp am considerat ca faimosul asl pls este un atribut al mIRC-ului, pe care l-am parasit de altfel in scurt timp. Acum, dupa citiva ani buni, regasesc ceea ce consideram limbaj de mIRC in conversatii pe YM sau pe forumuri.
Si ma deranjeaza.
Ma enerveaza - dar reusesc sa inteleg - brb-urile. Dar sint dincolo de capacitatea mea de "asimilare" LMA-urile pe post de la multi ani si nb-urile pe post de noapte buna. Adica serios, ii este cuiva teama ca uzeaza tastele daca ureaza un la multi ani intreg?
Alta chestie pe care nu pot sa o pricep este incercarea de a imita in scris comunicarea verbala, directa. E adevarat, pe net sintem toti prieteni, si in afara mesajelor oficiale nu ne mai formalizam folosind persoana a doua plural, pronume de politete si alte "mofturi" de genul. Insa ma zgirie pe retina cind citesc "poi" in loc de "apai".
Sau exprimarile de fitze de mall. "Te pooop" ma face sa vad roz in fata ochilor, sa mi se incleie limba si sa mi se inclesteze maxilarul. Mai-mai sa dau in diabet, si am antecedente in familie.
Inlocuirea silabei "ca" folosind litera "k" m-a iritat mult timp, am considerat-o la fel, o dovada de lene si de lipsa de consideratie. Am ajuns sa o folosesc in sms-uri grabite, mai ales daca e vorba de alaturarea de litere "aca", pentru ca dureaza sa tastezi litere aflate pe aceeasi tasta. Dar cind intru pe cite un forum si citesc mesaje in care litera "k", una dintre cele mai rar folosite litere din limba romana, umple jumatate de pagina, ma loveste damblaua. Mai ales ca in 99% din cazuri, aceleasi mesaje duc lipsa de cratime.
"D c" ne e lene? Sau..e doar lene? Utilizatorii de internet capata repede obisnuinta de a tasta cu viteza, aruncind cite o privire fugara tastelor. Asadar nu e ca si cum ai pierde timp scriind corect. Bine, corect e un fel de a spune, ca incep sa traiesc cu senzatia din ce in ce mai acuta ca "tinerii din ziua de azi" habar nu au chestii elementare legate de simba romana. Cel putin la job, ma isterizez cind vad studenti care scriu cam cum as scrie eu cu piciorul sting, si habar nu au cind se foloseste o cratima, cind se scrie "x" si cind "cs", care folosesc cu naturalete exprimari de genul "capu' la cal".
Si daca nu e pierdere de timp sau tocire de taste sa scrii in limba romana, atunci care e problema? E cool? E trendy? Fine by me, dar nu poti sa fii trendy cu oricine, cred. Adica intr-un fel vorbesti cu prietena din clasa ta si altfel cu un/o necunoscut(a) pe care o abordezi pentru o treaba de specialitate.

Incep din ce in ce mai des sa ma simt ca o fosila pentru ca tin la chestiile astea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu