01.06.2009

Lectia

Ora 8 pm ma prinde mai intotdeauna in diferite faze de hranire/adormire a Pisilincai - in fata tv-ului desigur. Asa ca m-am facut fan al Meerkat Manor - de cind mi-am dorit asta ! Probabil ca e cel mai palpitant serial de televiziune ever :)

Asa se face ca ieri am avut ocazia de a primi una dintre cele mai neasteptate lectii despre iubire, responsabilitate (si asumarea ei), constiinciozitate si devotament.

Rocket Dog, femela-sefa a familiei de suricate, s-a luptat cu un neam de vipera care intrase peste noapte in vizuina, amenintind (mai ales) viata celor 3 pui ai ei. Lupta asta s-a terminat cam prost pentru R.D, care a fost muscata de cap.

In mod normal, orice suricata stie ca "primul ajutor" in caz de asemenea muscaturi consta in a sta nemiscata; R.D insa nu este "orice suricata" ci este responsabila pentru vietile celor 3 pui care nici nu facusera ochi, si care nu mai puteau fi adapostiti in vizuina familiei, si pentru vietile celorlalte treizeci si de suricate din familie. Asa ca ea nu isi permite sa zaca linistita, ci o porneste, cu familia dupa ea, in cautarea uneo noi vizuine.
Cind nu mai poate cara nici macar unul dintre pui, familia o ajuta. Avind in vedere riscul pe care il presupune aparitia unui soim-vultur-ceva, sint nevoiti sa se opreasca la un adapost temporar. Veninul insa isi face de cap, iar RD nu mai poate continua drumul. Prin cine stie ce "ritual magic", ea ii preda stafeta surorii ei, care pleaca insotita de aproape intreaga familie (si de puii lui RD) in cautarea adapostului potrivit.
RD nu e parasita insa de toata familia; fratele ei si inca o suricata ramin sa o protejeze, si nu o parasesc nici atunci cind camerele de filmat aratau ca si-ar fi dat obstescul sfirsit.
Pentru ca RD se ridica, si se tiriie cu ultimele puteri catre restul familiei, pentru care este, nu-i asa, responsabila pina la moarte. O gaseste inainte de lasarea intunericului, instalata in siguranta intr-o noua vizuina. Este intimpinata cu caldura de restul clanului.

Si dupa o saptamina, RD este in sfirsit in afara oricarui pericol. Vipera care ar fi ucis usor un om, nu a reusit sa ucida un sobolan cu bot ascutit si coada dungata, si cu o inima maaaare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu