25.05.2011

Caii de la Letea

Toate posturile TV au bubuit citeva zile de stiri panicarde, cu tenta isterica si inclinatii “cabalo-fan-istice”. Desigur ca, pe principiul “ cite bordeie atitea obicee”, extrapolind, ajungem la o singura concluzie: multe surse media, multe variante ale aceluiasi subiect. Caii ba sint bolnavi de anemie infectioasa, ba nu; ba sint salbatici, ba slabaticiti, ba pur si simplu lasati liberi de catre proprietari. Ba e obligatoriu sa fie abatorizati (bolnavi fiind), ba au fost confiscati pe motiv de “vagabondaj” in rezervatie, si cum nu ai ce face cu o intreaga herghelie, s-a decis sacrificarea lor.

Aceiasi oameni de bine, plini de simt civic si bune intentii care, cind vine vorba de ciinii fara stapin, urla cit e de anormal sa ii avem pe strazi si cum sint ei niste bestii imbalosate absolut periculoase, creionind cu patos si talent literar imaginea unei astfel de fiare sfisiind si desfigurind copii – aceiasi oameni, spuneam, care popularizeaza idei cretinoide despre chisturile pe care le poti face daca inghiti par de ciine si despre “bolile grave, chiar turbare !” pe care le transmit patrupedele cu pricina, nu prea stiu ce sa spuna despre anemia asta. Cum nici curiosi sa se informeze nu sunt – nici cu privire la epidemiologia si simptomatologia bolii, nici cu privire la masurile legale care se impun – si cum de “anemie” de-asta au auzit si prin alte locuri, ba mai mult, anemie am avut cu totii la un moment dat si uite ca sintem bine merci, trendul este sa scuipi in sin cita rautate si lipsa de interes ne inconjoara. Cum nu oferim noi caii astia unor tarani necajiti care nu au cu ce sa lucreze pamintul…!

Bine, DE CE taranii aia necajiti au pamint pe care nu il lucreaza, de ce refuza ideea de a-l vinde sau inscrie in asociatii, cu ce dracu’ o sa hraneasca ei caii aia pe timp de iarna – iata doar citeva intrebari fara raspuns pe care nu (si) le pune nimeni.

Toata harmalaia facutaa fost, ca de obicei, in mare proportie, chelalaiala in fata unor porti bine inchise. O parte (inteleg) din caii aia au fost incarcati intr-un tir supraaglomerat. Caii, salbaticiti, speriati si inghesuiti, s-au zbatut, s-au lovit si s-au calcat in picioare, asa ca, pina sa apara cutare ONG cu cutare ordin judecatoresc, caii (care nu murisera) prezentau rani mai mult sau mai putin grave. Nou motiv de isterizari in presa, o noua ocazie de a nu face nimic impotriva celor care comit acte de cruzime impotriva animalelor.

Ce nu se intelege e faptul ca, chiar daca animalele alea nu ar suferi de anemie infectioasa, ele sint tarate si nu le asteapta nici un viitor (bun). In afara cazului atit de putin probabil (solicitat si refuzat deja) in care s-ar aloca un spatiu suficient de mare pentru ca sa traiasca liberi (si sa moara in liniste de boli, frig si foame)- si aici trebuie avut in vedere si faptul ca alocarea acestui spatiu inseamna unangajament pe termen lung de a le proteja viata, libertatea si teritoriul – caii aia trebuie (din nou?) domesticiti, invatati in ham, invatati sa munceasca. Lucruri pe care taranul roman le face cum stie el mai bine: cu bita, dupa o sedinta prelungita la crisma din sat. Una dintre ele, desigur, caci numarul lor variaza in functie de marimea satului.

De ce romanul nu este capabil sa faca un lucru corect, bine si de laun capat la altul? Asta ramine un mister. De ce nu s-au putut incarca animalele bolnave in mijloace de transport corespunzatoare, pentru a fi duse la abatorizare, asteptindu-se ulterior adoptarea celei mai bune decizii pentru restul animalelor neinfectate? Probabil ca tot cei care se autointituleaza “reprezentanti ai societatii civile” (si care se denumesc, intre ei, “formatori de opinii”) ar trebui sa ne raspunda.

O sa fie uitati caii astia de la Letea. Pariez insa pe aparitia unui nou complex de agrement in zona. Nu se stie citi dintre noi isi mai aminteau din scoala de Padurea Letea, dar acum sigur stim cu totii ca acolo e ceva rezervatie naturala care merita vizitata pe indelete (si pe bani buni, desigur, ca in rezervatii nu ai voie sa faci hoteluri, deci ala care “a aparut” reprezinta singura optiune, deci poate practica exact ce preturi doreste, la fel cum se intimpla in prezent la Gura Portitei de exemplu).

Mai pariez si pe niste fonduri “cazute din cer” pentru ONG-urile care preiau caii. Desigur ca 10 cai vor fi adoptati in strainatate, alti v’o 15 vor fi pozati pe linga cine stie ce gospodarii, cativa vor muri din cauza bolilor si nenorocirilor care s-au abatut asupra lor (si de la care tocmai ce au fost salvati ceilalti)- iar de RESTUL nu va mai intreba nimeni, caci se va presupune ca au avut parte de acelasi final fericit ca cei din primele categorii.

Si uite-asa, se mai stinge un mare scandal si motiv de agitatie.

Sa ne uitam ce s-a mai intimplat intre timp cu cursul euro, cu pretul carburantilor sau al alimentelor de baza, ce s-a mai scos din putul gindirii de la Cotroceni si de la Palatul Parlamentului, cit timp noi am plins in pumni si ne-am dat ochii peste cap dupa caii aia? Sa ne intrebam citi cai mor zilnic de foame si epuizare, batuti pina la singe, inhamati inca la carutele taranilor (rromi sau romani), in conditiile in care avem un aparat legal care ar trebui sa impiedice asta? Sa ne intrebam citi pui de ciine si pisica abia fatati sunt inecati pentru ca stapinilor asa li se pare normal? Sa ne intrebam cum si cu ce se “eutanasiaza” ciinii in adaposturi? Sa ne intrebam nu de ce au fost omoriti 200 de ciini intr-un adapost din Botosani, ci cum a fost posibil ca intr-o unitate autorizata, sub ochii unui medic veterinar, sa evolueze o boala infectioasa atit de grava si care sa afecteze atitea animale?

Nu. Mai bine reorientam discutia catre saracia oamenilor din Delta, care nu sint nicicum vinovati pentru conditiile in care traiesc si in care se complac. Si mai bine ne amintim ca se moare in spitale, ca nu sint bani pentru copii, ca nu mai avem gradinite, scoli si profesori, ca cei de la conducere fura si, cel mai important, ca nu e vina noastra si ca oricum nu avem ce face ca sa imbunatatim lucrurile. Ca pina nu SE VA face ordine, pina nu SE VA pedepsi hotia la nivel inalt, pina nu SE VA ace scoala, pina nu SE VOR sesiza organele statului, pina ce statul nu va face aia si ailalta pentru noi – fara a face noi ceva pentru stat, desigur, ca doar platim taxe si impozite degeaba, ca scolile si spitalele si pensionarii….

Bleah !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu