02.05.2009

Colici

Acum, ca am mai scapat de sus-numitele (si mai ales pentru ca e week-end si deci sta tas-su cu ea in brate, deci eu am doua miini libere - WOW!!), parca imi da mina sa povestesc cite ceva cu si despre colici.
Prin carti (inclusiv in faimoasele Dr. Spock) este data o definitie a colicilor, care parca ar descrie perioada de gestatie la scroafa (3 luni, 3 saptamini si 3 zile): plins de neconsolat, minim 3 ore pe zi, minim 3 zile la rind, la aceeasi ora, aparut in jurul virstei de 3 saptamini si care tine pina la virsta de 3 luni (Doamne-ajuta!).
Ei, noi nu am respectat regula: prima noapte de colici s-a intimplat la maternitate, cind avea 3 zile. Nu a plins niciodata nici macar pe-aproape de 3 ore pe zi; fie a plins o zi intreaga, fie plinge aproximativ jumatate de ora (in reprize) seara, intre 6 si 8 (sau la ce ora cedam nervos si ii facem baia). Intr-adevar, plinsul e de neconsolat, si nu prea e plins, ci racnit din toti rarunchii, de-ala cu "Vai de mine ma albastresc ca am uitat sa mai si respir".

Avind in vedere faptul ca poti sa faci orice giumbuslucuri cu si linga ea (inclusiv tumbe cu ea in brate) absolut DEGEABA, era de banuit ca nici numeroasele tratamente "anti-colici" nu vor avea nici un efect.

Testarile pe propriul copil au inceput timid cu bine-cunoscutul (cel putin printre gravide si mamici) Sab Simplex. Substanta activa, simeticona, ar trebui sa nu lase sa se formeze in tubul digestiv bule de aer mici care nu prea se elimina prin rigiit. O fi, la noi a avut efect (discutabil) citeva zile, dupa care puteam sa-i torn pe git intreaga sticluta. Ok, n-o mai fi facut "bule mici de aer", dar colici...tot inainte.

La sfatul unei alte mame, absolut entuziasmata, am incercat asa-numitul Gripe Water Baby. Adica ceva extract de marar, la care am renuntat repejor pentru ca in afara faptului ca avea un gust foarte...tare (astringent, mi s-au strapezit dintii, iar tona de zahar din el nu e de natura sa amelioreze aceasta problema), deci trebuia sa i-l dau cu lingurita, diluat in putin ceai, nu a facut nici o scofala. Am aflat ulterior ca nu orice Gripe Water e bun...cica trebuia sa il caut pe ala cu girafa pe cutie. Ghinion, am abandonat dezamagita complet.

La sfatul pediatrului (pe care de fapt il interesa suplimentul de calciu, nu colicile) i-am dat citeva zile carbonat de calciu. E drept ca in maternitate ii daduse o asistenta intr-o noapte cu urlete si s-a potolit instant - de data asta n-a mai avut acelasi efect spectaculos. Nu stiu daca a fost sau nu o coincidenta, dar in cele aproape 14 zile de cura cu acest carbonat de calciu, Ilinca a avut program de urlat de dimineata pina seara (dimineata insemnind ora 4). In plus, se administra ca o suspensie (in ceai sau lapte) pe care Ilinca o scuipa cu multa aplicatiune, asadar se ungea pe toata fata (si pe git, si pe minute, si pe haine) cu o "zeama" care in scurt timp se transforma intr-un depozit alb. Copil glazurat - miamm... Ca sa nu fiu total ticaloasa, trebuie sa recunosc insa ca in aceasta perioada copilul a avut scaun o data pe zi, in fiecare zi - mare minune!

Cind am renuntat si la asta, Motanu-Sef a facut o vizita pe la o farmacie, si farmacista l-a imbrobodit sa cumpere Bonnisan. Tot o minune pe baza de marar (cu un gust muuult mai acceptabil de data asta), care (poate) a avut in sfirsit ceva efecte. Bine, eu stau sa ma intreb daca nu cumva intre timp a si crescut Ilinca, asa ca si-a facut "program la urlete", nu mai plinge asa..."haotic' toata ziua. Om vedea, nu prea am curaj sa il intrerup de tot, am redus la 2 portii pe zi, in loc de 3.

Ce am mai auzit: Infacol - din pacate nu se gaseste in farmacii, fie se comanda pe net, fie se cumpara de la destepti care au adus din Anglia - cu riscul asumat de a cumpara o panarama contrafacuta. Avind in vedere ca substanta activa este simeticona (vezi Sab Simplex si, din aceeasi gama, Espumisan), cit si cele scrise mai sus, am zis pas.

O alta varianta ar fi fost asa-numitul Debridat. Exista pe masa din bucatarie de altfel. "Ingredientele" si faptul ca este recomandat inclusiv adultilor nu a fost de natura sa imi inspire incredere sa ii torn pe git odorului asa ceva. Probabil ca l-as fi incercat si pe asta daca ar fi continuat perioada neagra despre care spuneam, cu urlat de la 4 dimineata pina seara dupa 8.

Ce a FUNCTIONAT? Paiiii..... dansatul cu ea in brate si dormitul pe burta, pe burta mea sau a Motanului-Sef. Prin urmare, dupa cele 2 saptamini de plins, m-am procopsit cu un copil care nu adoarme ziua decit dansat, si care nu doarme ziua decit pe burta, in brate. Patul are ace. Multe si ascutite.

4 comentarii:

  1. Infacolul are exact aceesi compozitie (si concentratie) ca espumisan, singura diferenta e ca e recomandat la fiecare masa si intr-o cantitate mult mai mare decat fratele romanesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu, insa am "auzit" (a se intelege "am citit") multe mamici care spun ca face minuni, asa ca se dau peste cap sa il comande de prin Marea Britanie...

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti raspund cu intarziere :)

    Si eu am auzit aceleasi minuni, asa ca, evident, am facut rost de un infacol. Am citit, comparat, am vazut ca era absolut identic cu espumisanul numai ca se dadea mai des. Asa ca dupa ce am terminat sticluta de infacol, am trecut pe espumisan la aceleasi doze mai mari. Si a functionat exact la fel.

    Bine, 'colicii' au trecut cu mult tinut in brate, mult plimbat si vorbit, acum sunt sigura ca nu aveau legatura cu burtica ci cu sufletul :), insa macar pentru moralul meu, infacolul si espumisanul au fost bune :)

    RăspundețiȘtergere
  4. m-am amuzat copios...mama...ce descriere..si poveste frumoasa:))

    RăspundețiȘtergere