02.02.2009

Noii analfabeti, sau...

....idiotii de azi, viitorul de miine?
Am dat azi dimineata peste articolul asta http://www.jurnalul.ro/articole/142586/program-intens-de-citit--Şcolarii-romani-intre-ciresarii-si-nichita-stanescu , si marturisesc ca m-a apucat o groaza si o lehamite greu de descris.
Nu prea vreau sa monologhez pe tema prafului care s-a ales de invatamintul romanesc, a calitatii indoielnice a tinerilor profesori si a vietii la care parintii prea ocupati sau prea...plecati isi condamna copiii. Nu de alta, dar as risca sa nu mai termin in veci de scris.
Statistica in sine este insa extrem de ingrijoratoare, si cred ca spune foarte multe despre calitatea educatiei oferite tinerei generatii. Nici despre importanta lecturii in formarea viitorului adult n-o sa incep sa povestesc; cine a descoperit-o pina acum bine, cine nu, nici nu o va mai descoperi vreodata.
Dar acesti "copii" care la 15 ani sint incapabili sa citeasca si sa inteleaga un amarit de text de 250 cuvinte, "copii" care reprezinta mai mult de jumatate din generatia lor, au mult mai multe carente. Acestia nu sint genii ale matematicii sau ale fizicii, nu sint sportivi de performanta, nu sint viitori meseriasi priceputi, nu! Ei sint viitorii studenti - ca dupa cum se stie, daca nu ai facultate nu ai...parte!- de la facultati cu nivele moderate ale concurentei (si in prezent cam asa e pe la toate facultatile, ca oricum nici Dumnezeu nu mai stie ce se mai cere pe piata muncii), prin care ii tiriie parintii, caci ce mai inseamna o taxa de citeva sute de euro pe an, plus citeva alte sute de euro pentru "atentii", cind e vorba sa demonstrezi ca odrasla ta va reusi "oricum" sau sa iti rascumperi linistea sufleteasca si sa iti linistesti mustrarile de constiinta?

Este incredibil citi studenti sint incapabili sa scrie citet. Citi studenti habar nu au de nici un fel de regula de ortografie. Citi studenti au citit din greseala cite un articol de tabloid, in care au avut ocazia sa descopere existenta "conceptului cratima", pe care se pare ca il folosesc (la intimplare) cind vor sa para docti. Citi studenti sint incapabili sa faca, in vorbirea curenta, acordul intre subiect si predicat, intre substantiv si adjectiv. Citi studenti sint incapabili sa formuleze o fraza pe care sa o poti intelege.

Mai incredibil de atit este ca acesti studenti nu ar fi ajuns studenti daca nu ar fi promovat inainte un examen care se vrea serios, numit bacalaureat. Examen la care proba de limba si literatura romana este obligatorie, indiferent de liceul/specializarea pe care le-ai urmat. Si daca literatura o fi fiind pentru cei mai talentati (??) sau "cu aptitudini", limba materna (si oficiala a tarii in care te-ai nascut) ar trebui sa fie pentru toata lumea. Nu asteapta nimeni metafore eminesciene de la zidari, dar chiar si internetul (lumea aia virtuala in care poti sa joci ce si cite roluri vrei, in care lumea nu se mai "impiedica" de conventiile lumii reale) iti pretinde de multe ori sa fii in stare sa pui o cratima la locul ei. Si tare mi-as dori sa imi explice un profesor de limba si literatura.... cam cu cit se depuncteaza la proba scrisa de la bacalaureat folosirea aiuristica a cratimei. Stiu; se ignora ca "sigur" e "din greseala", s-a "intimplat" din "graba si emotie"...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu